Една от причините да загубим Южен поток, освен геополитическия натиск, беше,

...
Една от причините да загубим Южен поток, освен геополитическия натиск, беше,
Коментари Харесай

Овчаров: Загубихме Южен поток, защото противниците бяха обединени, а привържениците - не

Една от аргументите да загубим " Южен поток ", с изключение на геополитическия напън, беше, че всички съперници на проекта бяха обединени, до момента в който последователите - не. 
 Сърбия стартира да строи Турски поток, без да чака България  Консорциум Аркад ще строи продължението на Турски поток в България
Това съобщи някогашният енергиен министър Румен Овчаров по време на кръгла маса на енергийни специалисти " Развитието на газовите планове на Балканите ", която се организира в София.  

В кръглата маса участваха още Димитър Щерев, старши специалист в " Булгартрансгаз ", Данила Бочкарев, старши помощник по енергийна сигурност в EastWest Institute, зам.-директорът на съветския Фонд за Национална енергийна сигурност Алексей Гривач, ръководителят на Института за Енергийни пазари и политики, основан в Турция, Волкан Йоздемир и Йелица Путникович - стопански анализатор и основен редактор на сръбския Balkan Magazin. 

Експертите се сплотиха към мнението, че един от главните проблеми в енергетиката е, че е забъркана прекалено много политика, заради което постоянно решенията не се вземат въз основата на стопански индикатори.

„ Когато става дума за енергетиката, известният израз, че политиката е съсредоточен израз на стопанската система важи наопаки - преди всичко е геополитиката, на второ – политиката, и едвам по-късно идва стопанската система “, разяснява Овчаров. 

Той посочи, че страната ни към този момент има отрицателен опит в това отношение - със прекъсването на " Южен поток ", с " Бургас - Александруполис " и отхвърли от АЕЦ " Белене ", към която в този момент се връщаме.  

Според Овчаров е добре България да има дълготрайни политики в региона на енергетиката, само че и да се сплотява с други страни, когато се разискват енергийни планове. 

Той даде образец със словашкия еврокомисар Марош Шевчович, който беше срещу " Южен поток " на фона на това, че страната му би изгубила директни такси при реализирането на плана. 

Така за реализирането на " Турски поток " би трябвало да търсим съдружници в лицето на страните от Балканите, уточни Овчаров и добави, че щом България, Гърция, Сърбия и Румъния са се обединили, с цел да аплайват за домакинство на европейското състезание по футбол през 2028 или международното през 2030 година, значи и това не е невероятно. 

Овчаров разяснява, че построяването на " Турски поток " към този момент не е въпрос на чисто икономическа полза, защото съществува действителната опция да се окаже, че няма да има от кое място да доставяме природен газ.

В дълготраен проект потреблението и развиването на пазара на природен газ в Европа като цяло е неизбежно. ВЕИ-тата ще подкрепят обстановката, само че сами по себе си не са решение на въпроса. Въглищните централи в България обезпечават към 45% от електропроизводството в страната, само че се заплащат по 20 евро на звук въглеродни излъчвания, което удвоява цената на електрическата енергия, уточни той.

Овчаров беше безапелационен, че България няма друга вероятност с изключение на природен газ и нуклеарна енергетика. 

По отношение на възобновимите енергийни източници той уточни, че не би ги противопоставил на стандартните и те би трябвало да вървят дружно, да се допълват, само че няма по какъв начин да разчитаме единствено на тях, сподели той и уточни, че същото важи и за втечнения газ. 

Експертът от " Булгартрансгаз " Димитър Щерев също посочи, че съгласно прогнозите ползата към природния газ се усилва, тъй като в идващите години 60-70 милиарда куб. метра ще би трябвало да се довнасят в Европа. 

В момента ние сме в обсега на едно съревнование политика - доходност и когато стъпим на рентабилните неща и забележим въз основата на ясни стопански разбори кое е по-изгодно, би трябвало да се вземат верните решения, счита той.

Зам.-директорът на Фонда за национална енергийна сигурност на Русия Алексей Гривач уточни, че към момента няма решение за това по какъв начин да се размени силата от въглища, като в редица страни като Полша 60% от потреблението се обезпечава точно с потреблението на въглища. 

Гривач също разгласи, че има политически напън за енергийните планове и решението за това е страните в Европейски Съюз да се сплотяват и да се изправят дружно против натиска. 

Подобно мнение изрази и Данила Бочкарев. Според него единствено в случай че страните се сплотяват в отбрана на своите ползи, могат да реализират прогрес против политически напън. 

Руският газ е дискриминиран от Брюксел. Почти всички решения на Европейски Съюз в тази връзка са за понижаване на съветския газ в Европа, разяснява Гривач. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР